Estiom. Blog.

wyStack: productief software ontwikkelen

5 juli 2016 - Tom van Oost

In de afgelopen 12 jaar heb ik veel ervaring opgebouwd met het ontwikkelen van enterprise software. In die jaren heeft met name de ontwikkeling van webapplicaties een hoge vlucht genomen. Een diversiteit aan technologieën heb ik zien komen en gaan. De opkomst van HTML5, maar ook de teloorgang van Microsoft Silverlight en straks wellicht ook AngularJS 1.x.

Focus op functionaliteit
Het bouwen maar ook het onderhouden van software is kostbaar. In een ideale situatie worden er bij het ontwikkelen van enterprise software zo weinig mogelijk componenten ontwikkeld en zoveel mogelijk componenten hergebruikt die open-source of commercieel beschikbaar zijn. Veel enterprise softwareoplossingen bevatten een basis die grotendeels gelijk is aan andere oplossingen, denk hierbij o.a. aan gebruikersinterface componenten, authenticatie, autorisatie en data-modelering. Idealiter investeer je als bedrijf niet in die generieke basis (technologie) maar in de functionaliteit die jouw oplossing onderscheid van andere oplossingen.

Productief
De meeste softwareoplossingen die vandaag de dag worden gebouwd missen een productieve stack. Daardoor is het doorvoeren van wijzigingen in de software een kostbaar en pijnlijk proces. Er wordt te veel vanuit technische details gedacht en te weinig vanuit functionaliteit. Bovendien wordt vaak gewerkt met verouderde technologieën én is het erg kostbaar -en vanuit de business gezien niet interessant- om technologie upgrades uit te voeren.

Model-based softwareontwikkeling
Wat zou er gebeuren als de functionele omschrijving van een softwareoplossing door een computer vertaald zou kunnen worden in werkende software? De functionaliteit van de softwareoplossing is dan voor 100% gescheiden van de technologie. Om dit te kunnen doen wordt de software vastgelegd in een (functioneel) model. Deze gedachte is niet nieuw en wordt ook wel “Model-Driven Software Development” (MDSD) genoemd.

Het probleem van MDSD is vaak dat de ontwikkeling van programmeertalen in de achterliggende 20 jaar genegeerd wordt. Er wordt ook vaak gedacht dat elk business probleem met bpm-achtige diagrammen of procedurele talen opgelost kan worden. De praktijk is vaak complexer. Veel PLM- en ERP-systemen werken min-of-meer model-based maar implementaties lopen vast omdat de ecosystemen te restrictief zijn of omdat er gebruik wordt gemaakt van inferieure programmeertalen (ABAP, VB, C/AL, ...). Ofwel: ze zijn niet gebouwd als software ontwikkel platform.

Best of both worlds
Het doel van wyStack is een hernieuwde visie op “Model-Driven Software Development” (MDSD). wyStack is hét platform om productief software te bouwen. Bouwen met wyStack betekent enerzijds “low-code”, wat resulteert in minder onderhoud en meer flexibiliteit maar anderzijds biedt het platform ook integratie met Visual Studio (IDE), Microsoft Azure (deployment), Team Foundation Server (agile/scrum, source control) en ondersteuning voor TypeScript en C#.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Adres

Groene Weide 23
7325HL Apeldoorn
The Netherlands

Contact

info@estiom.com
+31 (0) 6 3303 7 333

Copyright © 2019 Estiom.

De Nederland ICT Voorwaarden 2014, gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 30174840, zijn op al onze aanbiedingen en overeenkomsten van toepassing.